Soms wordt je gevraagd om voor niks te werken. Dat wordt niet zo geformuleerd, het wordt anders geformuleerd. Er wordt gezegd dat je veel gratis exposure krijgt, of dat het interessant is voor je ervaring, of dat je het goede doel steunt. Moet je het dan doen? Of niet? Esther Schulte van Ocean Finance zet de voors en tegens op een rijtje.
Hieronder de zaken waar je over na kunt denken. Als je dit allemaal hebt meegenomen, weet je vanzelf of je wel of niet voor niets wil werken.
Waarom anderen zeggen dat je het moet doen:
Dit is relatief. Als het echt om werk gaat (het schrijven van teksten voor een website, het opmaken van de jaarrekening) is de exposure klein.
Dit is ook relatief. Vaak word je gevraagd omdat je al ervaring hebt.
Dat kan, maar het is prettig om zelf te beslissen welke goede doel je op welke manier steunt.
Geeft het ruimte aan vrij werk van jou? Bijvoorbeeld exposeren, of publicatie van een artikel dat je op eigen initiatief geschreven hebt? Sommige clubs draag je een warm hart toe. Daar wil je als vrijwilliger aan verbonden zijn. Sommige netwerken zijn interessant. Omdat ze een groep vertegenwoordigen waar je graag toegang toe wilt, of omdat je hun werk goed vindt. Dan kun je overwegen je een bepaalde tijd vrijwillig in te zetten.
Hoe sta je er financieel voor, wil je meer tijd besteden aan vrijwilligerswerk of heb je je tijd juist nodig voor betaalde klussen? Wat krijgen de anderen (onder andere degene die je vraagt om het voor niets te doen) betaald? Dit is een redelijke vraag als mensen jou vragen om voor niets te werken. Meer algemeen: hoeveel geld gaat er om in deze club, hoe wordt het uitgegeven en wat vind ik van die keuzes? Wil je eventueel voor een bepaalde periode zaken ‘onbetaald’ doen Werken voor niks is niet niks, in sommige situaties kan werken zonder directe financiële vergoeding goed en inspirerend zijn. Check deze punten en je weet waar je staat.
Er staat voor de komende periode niks gepland.
Blijf op de hoogte van onze activiteiten en geef je op voor de nieuwsbrief.